Search This Blog

Dobrodosli!

Ovaj blog je namenjen kuvarima pocetnicima, kao i onima sa iskustvom.Trudicu se da svaki recept detaljno objasnim i upotpunim slikama.
Oni koji do sada nisu kuvali moci ce da uz pomoc ovog bloga savladaju prve korake, a nadam se da ce i ostalima neki od saveta koristiti.
Ostavite svoje komentare, predlozite nesta novo i hajde da razmenimo iskustva. Volela bih da procitam i komentare nasih muskih kolega, jer im pripada titula najboljih kuvara.
Ako vam se svidjaju recepti, lajkujte i serujte, i budite stalni citalac bloga. Tako cemo ga zajednicki izgraditi. Hvala.
Aleksandra Petrovic

Nov 23, 2016

Figurica od fondana - sova - uradi sam

Danas veoma popularne sovice , trazene su u razlicitim oblicima i bojama. Ali, zaista ih nije tesko
napraviti. Mozda izgledaju slozeno, ali je,  u stvari,  postupak izrade veoma lak.
Samo se ''naoruzajte'' strpljenjem, verujte u sebe i svoju kreativnost i napravicete je ! Sigurna sam! 
Ja cu vam postupno objasniti i slikovno predstaviti postupak izrade, pa vi probajte i obavestite me o tome da li vam je uspelo.A ja sam sigurna da hoce.

Dakle, potreban vam je fondan, u beloj, zutoj, zelenoj, crnoj, narandzastoj i plavoj boji. Ja sam fondan mesila sama i bojila ga prehrambenim bojama u prahu koje mozete kupiti u svakoj radnji.

- Odvojite male loptice velicine jajeta i u sredini kanite dve tri kapljice vode na kojima cete sipati boje u prahu. Umesite tako da se celi fondan oboji. U koliko vam se lepi za ruke , jer ga veoma mala klicina vode rastvara, pospite ga secerom u prahu i nastavite sa mesenjem. Umesenu lopticu odmah umotajte u najlon dok ne umesite i preostale boje.
                                                  Razvucite zeleni fondan u koru debljine 2mm, sto tanje. Da se ne bi lepilo za podlogu, pospite secer u prahu. Modlicom za krugove vadite krugove dovoljno da pokrijete ledja sovice. Bice potrebno kasnije i za krila, nakon sto nalepimo prednji zuti deo , posto krila prekrivaju delom zuti fonda.
                                                           
                                                 
Kad ste pripremili dovoljan broj zelenih kruzica pocnite lepljenje. Beli fondan koji je osnova sove najbolje da bude napravljen prethodno, nekoliko sati ranije, da se stegne, kako se ne bi deformisao dok lepite zelene kruzice.Pocinjete od donjeg dela s leva na desno i naizmenicno lepite navise. Fondan se lepi vodom, uz pomoc cetkice.Svaki deo koji prekriva fondan treba malo namokriti.   


Postupak ponovite i za zuti fondan.Za prednji deo ce vam trebati manji broj kruzica. Posto se za tortu pravi vise figurica, mozete napraviti nekoliko boja i naizmenicno ih kombinujte, pa cete visak zutog fondana iskombinovati, npr. sa fondanom roze  ili ljubicaste boje, kako zelite i kako vasa deca vole.

      


                                              
Nemojte preterivati sa mokrenjem, i ne valja da cetkica bude velika jer ce pokupiti dosta vode.Uvek pored sebe ostavite ubrus ili papirnatu maramicu da upije visak vode.Ostavite slobodan prostor za kljun i oci.Nalepite usi.










Oci napravite od belog fondana , od dva identicna kruzica koji ste izvadili uz pomoc modlice. Crni deo napravite od sitnih kuglica, pa ih simetricno zalepite na beli deo oka. Preko crnog zalepite najsitnije bele identicne kruzice.
Vodite racuna koliko mokrite! Pripremite od narandzastog fondana noge i kljun, pa prvo zalepite kljun, pa zatim prethodno pripremljene oci, i na kraju noge. Sovici mozete dodati i slavljenicku kapu , koju cete napraviti i ostaviti malo da odstoji da bi se stegla. Prelomite drvenu cackalicu, pa jedan deo zabodite u glavu sovice pored uveta, a drugi deo neka ostane da viri manje od visine kapice.  Najbolje to uradite odmah, pa dok se steze kapa, neka se stegne i taj deo. Na kraju postavite kapicu i figurica je spremna za ''divan dan''. Srecno!

No comments:

Post a Comment