Search This Blog

Dobrodosli!

Ovaj blog je namenjen kuvarima pocetnicima, kao i onima sa iskustvom.Trudicu se da svaki recept detaljno objasnim i upotpunim slikama.
Oni koji do sada nisu kuvali moci ce da uz pomoc ovog bloga savladaju prve korake, a nadam se da ce i ostalima neki od saveta koristiti.
Ostavite svoje komentare, predlozite nesta novo i hajde da razmenimo iskustva. Volela bih da procitam i komentare nasih muskih kolega, jer im pripada titula najboljih kuvara.
Ako vam se svidjaju recepti, lajkujte i serujte, i budite stalni citalac bloga. Tako cemo ga zajednicki izgraditi. Hvala.
Aleksandra Petrovic

Nov 22, 2016

Slavski kolac

                                  



Evo mog Slavskog Kolaca! Cekala sam da prodje Slava. pa da vam lepo slikovno predstavim kako da sami napravite Slavski Kolac i dekoraciju bez posebnih alatki, samo uz pomoc oklagije, noza i male casice za rakiju.


Za pripremu slavskog kolaca potrebno je:            
 - 20 gr. svezeg kvasca
 -700 ml vode
 - 2 kasike ulja
 - 1 ravna kasika soli
 - 3  ravne kasike secera
 - 1,5 kg. brasna        
 - 3 kasike susama
 - 1 zumanac                      

Priprema:
Kvasac rastopiti sa malo mlake vode ( 1 dl )  i jednom kasikom secera  . Secer ubrzava reakciju i kvasac se brze rastopi i nadodje. Nakon toga nadosao kvasac sipajte u dublju posudu ( najbolje neku vanglicu ) . Dodajte preostali deo vode od potrebne kolicine - 600 ml., najbolje mlake jer tada testo brze nadodje. Dodajte soli, ulja, secera. U koliko svesteno lice dolazi da osveti vodicu za slavu, potrebno je dodati jednu kasiku osvecene vodice u slavski kolac.
Sve lepo promesajte drvenom kasikom i  postepeno  pocnite da dodajete brasno.Nikad nemojte svu potrebnu kolicinu staviti odjednom. Nekada je propisana kolicina vise nego dovoljna, valjda zavisi od brasna.
Kad ste sve lepo pomesali, izrucite na sto i umesite lepo srednje tvrdo testo. Ja testo mesim na musemi, neko ima dasku za mesenje...kome kako odgovara.



Kad ste umesili testo, vratite u pobrasnjanu posudu i umotajte u najlon da se testo zagreje, ali i da se ne susi po  povrsini.
Kad je testo  poraslo, ( nakon pola sata do 45 min ) , izrucite testo na sto, bez mesenja  i podelite na 5 jednakih delova, a peti deo podelite na polovine. Tako cete dobiti cetiri veca dela i dva manja.. Vece delove ovlas umesite  u obliku glatkih loptica, a manje delove u obliku valjaka.

Kad ste testo pripremili, pripremite tepsiju za pecenje. Stavite papir za pecenje bez podmazivanja i makazama zasecite na 5-6 naizmenicnih mesta u visini dubine posude u kojoj cete peci. Tako cete lakse  postaviti papir da prianja uz  posudu. Testo ( vece loptice )  poredjajte u obliku cveta, a od manjih napravite oblik krsta.. Ovako pripremljeno testo premazite umucenim zumancetom sa nekoliko kapi ulja i ostavite da odstoji jos pola sata do 45 minuta. nakon toga je spremno za pecenje. Pospite susam i preko krsta i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se pece.
E sad, svi ste mnogo puta culi da sve zavisi od rerne, i da svaki sporet razlicito pece.Ja pecem na 250 stepeni desetak minuta, onda smanjim na 200 i pecem jos 15 minuta s tim sto stavim foliju preko kolaca samo da prianja preko kolaca ( kao poklopac na serpi ) da ne zagori.
Znaci , kolac je pecen za 25 - 30 minuta.
Ja nikad ne pecem u duboku posudu jer se plasim da ne ostane ne pecen u sredini. Zato biram tepsiju , 6-7 cm dubine i uvek se lepo ispece.

Ukrasavanje kolaca:

Kad ste stavili kolac da se pece, pripremite testo za ukrasavanje kolaca. U  posudu sipajte casu vode , kasika soli i brasna da zamesite tvrdje testo. Ja brasno postepeno dodajem.  Dobicete testa otprilike 1/5 kolaca. Razvucite testo debljine 2-3 mm. Casicom za rakiju izvadite krugove za cvetice i poredjate 5-6 kruzica jedan preko drugog , tako da se prekrivaju do polovine, kao oborene domine. Umotajte od poslednjeg kao rolat, i oblikujte ruzice. Isecite kaiseve i napravite slova prema slici - sto znaci Isus Hrist Nazaracanin pobedjuje. Slova lepite malom cetkicom i belancetom, a ako je post mesavinom vode i secera.

 Isecite listice, napravite grozdje, pticu, i bibliju tako sto cete tri pravougaonika spojiti, zaseci po sredini , poloziti preko konac za razdvajanje stranica, i ovlas nozem iscrtati ispisane redove. Ja napravim i zrna zita pa na kolacu poredjam da potseca na klasje zita.
Kad ste pripremili ukrase, a kolac je u medju vremenu opecen, iskljucite rernu a na vrucem kolacu lepite ukase belancetom ili slatkom vodom. kad sve zalepite, vratite kolac u iskljucenu vrucu rernu i zatvorite da se ukrasi osuse.

Tako ce oni ostati beli , a vi cete se ponositi svojim umetnickim delom. Na kraju kolac premazite rastvorom vode, malo secera i malo ulja. Kolac tako postaje sjajan.
Srecna slava!

No comments:

Post a Comment