Evo mog Slavskog Kolaca! Cekala sam da prodje Slava. pa da vam lepo slikovno predstavim kako da sami napravite Slavski Kolac i dekoraciju bez posebnih alatki, samo uz pomoc oklagije, noza i male casice za rakiju.
Za pripremu slavskog kolaca potrebno je:
- 20 gr. svezeg kvasca
-700 ml vode
- 2 kasike ulja
- 1 ravna kasika soli
- 3 ravne kasike secera
- 1,5 kg. brasna
- 3 kasike susama
- 1 zumanac
Priprema:
Kvasac rastopiti sa malo mlake vode ( 1 dl ) i jednom kasikom secera . Secer ubrzava reakciju i kvasac se brze rastopi i nadodje. Nakon toga nadosao kvasac sipajte u dublju posudu ( najbolje neku vanglicu ) . Dodajte preostali deo vode od potrebne kolicine - 600 ml., najbolje mlake jer tada testo brze nadodje. Dodajte soli, ulja, secera. U koliko svesteno lice dolazi da osveti vodicu za slavu, potrebno je dodati jednu kasiku osvecene vodice u slavski kolac.
Sve lepo promesajte drvenom kasikom i postepeno pocnite da dodajete brasno.Nikad nemojte svu potrebnu kolicinu staviti odjednom. Nekada je propisana kolicina vise nego dovoljna, valjda zavisi od brasna.
Kad ste sve lepo pomesali, izrucite na sto i umesite lepo srednje tvrdo testo. Ja testo mesim na musemi, neko ima dasku za mesenje...kome kako odgovara.
Kad ste umesili testo, vratite u pobrasnjanu posudu i umotajte u najlon da se testo zagreje, ali i da se ne susi po povrsini.
Kad je testo poraslo, ( nakon pola sata do 45 min ) , izrucite testo na sto, bez mesenja i podelite na 5 jednakih delova, a peti deo podelite na polovine. Tako cete dobiti cetiri veca dela i dva manja.. Vece delove ovlas umesite u obliku glatkih loptica, a manje delove u obliku valjaka.
E sad, svi ste mnogo puta culi da sve zavisi od rerne, i da svaki sporet razlicito pece.Ja pecem na 250 stepeni desetak minuta, onda smanjim na 200 i pecem jos 15 minuta s tim sto stavim foliju preko kolaca samo da prianja preko kolaca ( kao poklopac na serpi ) da ne zagori.
Znaci , kolac je pecen za 25 - 30 minuta.
Ja nikad ne pecem u duboku posudu jer se plasim da ne ostane ne pecen u sredini. Zato biram tepsiju , 6-7 cm dubine i uvek se lepo ispece.
Ukrasavanje kolaca:
Isecite listice, napravite grozdje, pticu, i bibliju tako sto cete tri pravougaonika spojiti, zaseci po sredini , poloziti preko konac za razdvajanje stranica, i ovlas nozem iscrtati ispisane redove. Ja napravim i zrna zita pa na kolacu poredjam da potseca na klasje zita.
Kad ste pripremili ukrase, a kolac je u medju vremenu opecen, iskljucite rernu a na vrucem kolacu lepite ukase belancetom ili slatkom vodom. kad sve zalepite, vratite kolac u iskljucenu vrucu rernu i zatvorite da se ukrasi osuse.
Tako ce oni ostati beli , a vi cete se ponositi svojim umetnickim delom. Na kraju kolac premazite rastvorom vode, malo secera i malo ulja. Kolac tako postaje sjajan.
Srecna slava!
No comments:
Post a Comment