Search This Blog

Dobrodosli!

Ovaj blog je namenjen kuvarima pocetnicima, kao i onima sa iskustvom.Trudicu se da svaki recept detaljno objasnim i upotpunim slikama.
Oni koji do sada nisu kuvali moci ce da uz pomoc ovog bloga savladaju prve korake, a nadam se da ce i ostalima neki od saveta koristiti.
Ostavite svoje komentare, predlozite nesta novo i hajde da razmenimo iskustva. Volela bih da procitam i komentare nasih muskih kolega, jer im pripada titula najboljih kuvara.
Ako vam se svidjaju recepti, lajkujte i serujte, i budite stalni citalac bloga. Tako cemo ga zajednicki izgraditi. Hvala.
Aleksandra Petrovic

Nov 23, 2016

Pilece socno pecenje - topi se u ustima


Ovakav nacin pecenja kako cu vam sad opisati je zaista, po mom misljenju, najbolji. Meso je socno i nije suvo. Kad mi majka kaze da ce da ispece pile, uvek kazem ''samo da nije suvo''. 

Ako pile pecete umotano u papir za pecenje ili papirnatu kesu( onu u kojima se meri povrce na pijaci ili u marketima, one braon koje su ranijih godina koriscene umesto plasticnih), dobicete najbolje opeceno pile.

Sta vam je potrebno:

- pile
- mesavina zacina
- papir za pecenje 
- posuda sa poklopcem ( pekac, ili dublja serpa sa poklopcem )

Priprema :

Odmotajte od rolne papir za pecenje otprilike 60cm  dovoljno da se omota celo pile i postavite ga na dno  ne podmazane posude. Pile lepo posolote sa svih strana, (ja ga licno solim samo mesavinom zacina) po ukusu. 1-2 supene kasike je dovoljno, zavisi od velicine pileta. Ako volite neki egzoticni ukus, mozete dodati kari ili ruzmarin ali ne preterujte.Ulje vam ne treba .
Umotajte pile lepo, pa  isecite od papira malo vise nego na pocetku,  i lepo,  sa kontra strane skroz umotajte pile tako da kraj papira bude ispod pileta. 
I  to je sve. Poklopite obavezno , ili ako pecete vise pilica u nekoj vecoj serpi, svako pile umotajte posebno, a serpu preko prekrijte i vezite papirnatim dzakom - ako imate, ako ne, poklopite nekom vecom tepsijom.
Ovako ispecena piletina se bukvalno topi u ustima.
Batake mozete peci na isti nacin kao pile s tim sto ih treba poredjati jedan pored drugog i grupno ih sve umotati.

Pecite  90 min. . Ja pecem od momenta kad stavim u  zagrejanu rernu  90 minuta na 250 stepeni ,  iskljucim i ostavim da stoji u rerni dok se ne ohladi. Ali sve jedno, peceno je i kada odmah izvadite.
E sad, na pocetku sam pomenula papirnatu kesu..Ne mozete cesto naici na njih, one najobicnije,od papira koji nije mastan...ali, ranije sam jela pilece pecenje u tim kesama kako je moja svekrva spremala, i zaista je fantasticno. Kesa se namaze sa unutrasnjih strana svinjskom mascu, stavi se unutra usoljeno pile i lepo se umota kraj . Zaista fantasticno. 
Nemojte eksperimentisati sa kesama ako vam nije bas jasno na koje mislim. Uzmite papir za pecenje, to je proverena varijanta. 
Piletinu cete najbolje iseci kad se ohladi, ako vam bas treba za serviranje, a nakon toga je mozete blago zagrejati pre posluzenja.
Pa, prijatno vam bilo.




Pilece pecenje
 
                                                                            
Servirano pilece pecenje




No comments:

Post a Comment