Ovakav nacin pecenja kako cu vam sad opisati je zaista, po mom misljenju, najbolji. Meso je socno i nije suvo. Kad mi majka kaze da ce da ispece pile, uvek kazem ''samo da nije suvo''.
Ako pile pecete umotano u papir za pecenje ili papirnatu kesu( onu u kojima se meri povrce na pijaci ili u marketima, one braon koje su ranijih godina koriscene umesto plasticnih), dobicete najbolje opeceno pile.
Sta vam je potrebno:
- pile
- mesavina zacina
- papir za pecenje
- posuda sa poklopcem ( pekac, ili dublja serpa sa poklopcem )
Priprema :
Odmotajte od rolne papir za pecenje otprilike 60cm dovoljno da se omota celo pile i postavite ga na dno ne podmazane posude. Pile lepo posolote sa svih strana, (ja ga licno solim samo mesavinom zacina) po ukusu. 1-2 supene kasike je dovoljno, zavisi od velicine pileta. Ako volite neki egzoticni ukus, mozete dodati kari ili ruzmarin ali ne preterujte.Ulje vam ne treba .
Umotajte pile lepo, pa isecite od papira malo vise nego na pocetku, i lepo, sa kontra strane skroz umotajte pile tako da kraj papira bude ispod pileta.
I to je sve. Poklopite obavezno , ili ako pecete vise pilica u nekoj vecoj serpi, svako pile umotajte posebno, a serpu preko prekrijte i vezite papirnatim dzakom - ako imate, ako ne, poklopite nekom vecom tepsijom.
Ovako ispecena piletina se bukvalno topi u ustima.
Batake mozete peci na isti nacin kao pile s tim sto ih treba poredjati jedan pored drugog i grupno ih sve umotati.
Pecite 90 min. . Ja pecem od momenta kad stavim u zagrejanu rernu 90 minuta na 250 stepeni , iskljucim i ostavim da stoji u rerni dok se ne ohladi. Ali sve jedno, peceno je i kada odmah izvadite.
E sad, na pocetku sam pomenula papirnatu kesu..Ne mozete cesto naici na njih, one najobicnije,od papira koji nije mastan...ali, ranije sam jela pilece pecenje u tim kesama kako je moja svekrva spremala, i zaista je fantasticno. Kesa se namaze sa unutrasnjih strana svinjskom mascu, stavi se unutra usoljeno pile i lepo se umota kraj . Zaista fantasticno.
Nemojte eksperimentisati sa kesama ako vam nije bas jasno na koje mislim. Uzmite papir za pecenje, to je proverena varijanta.
Piletinu cete najbolje iseci kad se ohladi, ako vam bas treba za serviranje, a nakon toga je mozete blago zagrejati pre posluzenja.
Pa, prijatno vam bilo.
Pilece pecenje |
Servirano pilece pecenje |
No comments:
Post a Comment