Priprema ovih paprike nije mnogo zahtevna, ali je ukus vredan svakog trenutka koji izdvojite za pripremu .U Pirotu je nemoguce zamisliti bilo kakvo okupljanje bez ovog specijaliteta.
Ovo je recept od 1/2 kg. mesa gde vam ispadne 16 punjenih paprika, neka vise ili manje, zavisi od velicine paprika.
Potrebno je:
-1/2 kg.mesanog mesa (svinjetina, teletina), 1 veliki zeleni luk, 3 glavice crvenog luka, mala soljica pirinca, suve ociscene crvene paprike, soli,bibera,crvene mlevene paprike,djumbir u prahu(ako volite), ulje ili mast za przenje.
U posudu za przenje sipajte ulje, pa dodajte sitno naseckani crveni luk i malo ga u prste posolite da pusti sok. Przite ga 2-3 minuta, pa dodajte sitno seckani zeleni luk.Sve zajedno przite najvise 5 min. na tihoj vatri dok luk blago ne porumeni. Dodajte meso, posolite po ukusu i dodajte zacine po ukusu, biber, djumbir i pola kasicice mlevene crvene paprike.Sve zajedno przite uz mesanje dok meso ne pobeli (od 5-10min), pa dodajte pirinac, promesajte i sklonite sa vatre da se malo prohladi.
- Ako paprike odmah skidate sa nize, ocistite ih od semena i potopite u mlaku toplu vodu nekoliko minuta da smeksaju, pa ih onda punite nadevom. Ako su mekane, iz zamrzivaca, necete morati da ih potapate jer su dovoljno mekane da mogu da se napune.
Nadevom punite paprike, da ne budu previse mekane, i redjajte u ne podmazanu posudu. Nalijte vodom da paprike ogreznu, malo vise od polovine. Stavite ih u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Nakon 15 minuta okrenite svaku da donji deo bude gore, i prelijte zapskom od ulja i crvene paprike:
- Zagrejte 3-4 supene kasike ulje , zatim dodajte mlevenu crvenu papriku, promesajte i prelijte preko paprika.
Vratite paprike u rernu jos petnaestak minuta da se blago zapeku odozgo.
Okretali smo ih da se ravnomerno skuva pirinac, a da ne ostane previse vode.
Neko ih prvo kuva na tihoj vatri, pa na kraju samo zapece u rerni, ali jasam vise za prvu varijantu.
Pa, prijatno vam bilo!
Priprema suvih paprika za punjenje:
Crvene paprike se nizu dok su sveze na nekom jacem koncu, ili tanjem kanapu, posle berbe i ostavljaju se na promaji zasticene od kise da se prosuse( oko 50 kom. ). Nizu se uz pomoc neke deblje igle kroz drsku paprike. Obicno se biraju sitnije paprike duzine 10-12 cm. Nakod dva meseca otprilike, kad su dovoljno suve, one su spremne za ovaj recept. U krajevima gde je velika vlaga ne mogu da se osuse prirodnim putem.
U nasim krajevima se one pripremaju za zimu, i mogu se cuvati tako nanizane i kad se osuse, a mogu i da se ociste od semena i drski i cuvaju u zamrzivac. Ako se previse osuse, stavite ih iznad pare da malo smeksaju, pa ih napakujte koliko vam je potrebno za jedno spremanje u posebnim kesama u zamrzivacu.
A imate ih i osusene i upakovane kod nas na pijacama.
No comments:
Post a Comment